Bygg- och Anläggningsprogrammet

Som byggnadsarbetare eller målare har du ett kreativt och skapande yrke. På Bygg- och anläggningsprogrammet är det därför viktigt att jobba med både huvud och händer, utomhus och i en omväxlande miljö.

• Gillar du att planera egna måleri- och byggprojekt?
  • Gillar du driv och entreprenörskap?
  • Gillar du att befinna dig i en miljö av trygghet, glädje och familjär stämning?

Då är du välkommen till något av våra bygg- och anläggningsprogram! Vi utbildar dig till betongarbetare, byggnadsmålare, murare, plattsättare eller träarbetare!

I nära samarbeten mellan lärare och elever bygger vi tillsammans en modern utbildning och vårt gemensamma mål är att du ska bli attraktiv och trygg i din framtida roll på arbetsmarknaden. Vi har ett nära samarbete lokala hus- byggföretag. För att hålla programmet uppdaterat scannar vi hela tiden av marknadens efterfrågan och utvecklar programinnehållet. Därför vet företagarna att elever som studerar på bygg- och anläggningsprogrammet i Uppvidinge Kommun står för kvalité och framåtanda!

Inom alla våra inriktningar följer du alltid bygg- eller måleriprojekt från beställning till färdig produkt där vi varvar praktik med teori och allt eftersom kopplar vi samman dina teoretiska kunskaper med ditt partiska hantverk.

Hos oss upplever du verkligheten som byggnadsarbetare eller målare och i åk 2 och 3 planerar och genomför du egna projekt, antingen utifrån riktiga beställningar eller utifrån egna idéer. Hos oss får du utvecklas efter din egen kapacitet och här finns egentligen inga gränser för din kreativitet!

APL/Praktik
När du läser Husbyggnation har du totalt 15 veckors APL, fördelat under åk 2 och åk 3.

Eftersom skolan har ett nära samarbete med de lokala hus- och byggföretagen har du stor frihet i att välja vilken arbetsplats du kan göra din APL på; antingen genom dina egna kontakter eller så hjälper skolan och lärarna dig till en intressant praktikplats.

Ditt framtida yrke: Betongarbetare Byggnadsmålare Murare Plattsättare Träarbetare

Husbyggnad

Bygg-och anläggningsprogrammet på Uppvidinge gymnasieskola erbjuder dig inriktningen Husbyggnad, vilket ger dig en yrkestitel som Byggnadsarbetare.

Här lär du dig allt om nybyggnation, renovering samt ombyggnad av bostäder och lokaler. I samarbete med lärarna utvecklar du egna projekt och följer större beställningar i projektform gemensamt med andra elever på programmet.

Som Byggnadsarbetare har du ett kreativt och skapande yrke. På Bygg- och anläggningsprogrammet är det därför viktigt att jobba med både huvud och händer, utomhus och i en omväxlande miljö.

Husbyggnad – lärling

Bygg-och anläggningsprogrammet på Uppvidinge gymnasieskola har inriktningen Husbyggnad -Lärling, vilket ger dig en yrkestitel som Byggnadsarbetare.

Tillsammans med skolan och arbetsplatsen lär du dig allt om nybyggnation, renovering samt ombyggnad av bostäder och lokaler.

Som byggnadsarbetare har du ett kreativt och skapande yrke. På Bygg- och anläggningsprogrammet är det därför viktigt att jobba med både huvud och händer, utomhus och i en omväxlande miljö.

Under åk 1 gör du din grundutbildning. Då ger vi dig en kunskapsbas inom snickeri, målning, murning, betong och anläggningsarbete.

Under åk 2 och 3 jobbar du 3-4 dagar/vecka ute som lärling på en arbetsplats där får praktisk användning av dina bygg- och anläggningskunskaper, du knyter kontakter, och följer arbetsplatsens puls och arbetsuppgifter. 1-2 dagar/vecka har du lektioner i skolan, träffar andra elever och följer upp din utbildning med dina lärare.

Målare – lärling

Bygg-och anläggningsprogrammet på Uppvidinge gymnasieskola har inriktningen Målare-Lärling.

Tillsammans med skolan och arbetsplatsen lär du dig allt om måleri inom nybyggnation, renovering samt ombyggnad av bostäder och lokaler.

Som målare kommer du arbeta inom ett kreativt och skapande yrke. Du lär dig använda färg i inredningssammanhang, ny- och ommålning, uppsättning av olika väggbeklädnader.

Under åk 1 gör du din grundutbildning. Då ger vi dig en kunskapsbas inom målning, snickeri, murning, betong och anläggningsarbete.

Under åk 2 och 3 jobbar du 3-4 dagar/vecka ute som lärling på en arbetsplats där där dina arbetsuppgifter kan vara allt från invändig målning, till fasadmålning, spackling, slipning samt tapetsering. Du knyter kontakter, följer arbetsplatsens puls och utför riktiga arbetsuppgifter. 1-2 dagar/vecka har du lektioner i skolan, träffar andra elever och följer upp din utbildning med dina lärare.

Vad är skillnaden mellan att läsa en lärlingsutbildning och en utbildning på plats i skolan?

Oavsett vilket program du väljer får du en komplett yrkesexamen.
Om du väljer att läsa Husbyggnad på skolan kommer du få mer riktad handledning av lärarna och dina individuella projekt får ta mer plats i din utbildning.
Om du väljer nån av inriktningarna mot lärling utgår din utbildning från din lärlingsplats och de projekt de driver. Du har även enklare för att knyta fler kontakter med arbetsgivare och ökar därmed dina möjligheter till arbete direkt efter studenten.