Handels- och Administrationsprogrammet

Är du intresserad av handel, entreprenörskap, service, kommunikation och administration och vill ut i arbetslivet direkt efter nian? Då är det här programmet perfekt för dig! Hos oss studerar du HA-programmet som lärling på en riktig arbetsplats.

Programmet är till för dig som:

• vill ha en utbildning med både teori och praktik
  • vill arbeta med inköp, försäljning, reklam och ekonomi
  • vill ha ett jobb direkt efter gymnasiet men även ha möjlighet att läsa vidare
  • tycker om att ha kontakt med människor
  • är serviceinriktad
  • är intresserad av eget företag
  • är intresserad av att starta och driva företag

Under vissa perioder läser du även viktiga teoretiska kurser på skolan och träffar dina klasskamrater, lärare och lärlingssamordnare. Att studera som lärling hos oss ökar dina chanser till en intressant anställning både under pågående utbildning men framförallt efter att du tagit studenten!

APL/Praktik

När du läser en lärlingsutbildning med oss på Uppvidinge Gymnasieskola väljs din lärlingsplats utifrån:

*din programinriktning
*dina egna önskemål om lärlingsplats. -Kanske har du egna kontakter inom näringslivet som du vill dra nytta av i din utbildning?
*antal lärlingsplatser som skolan har tillgång till

Lärlingssamordnaren på skolan och du knyter kontakt med ett intressant företag där du sedan får en handledare som blir ditt direkta stöd ute på arbetsplatsen. Din utbildning ligger i huvudsak förlagd på ett företag.

Ditt framtida yrke: Ekonomiassistent, Marknadsassistent, Kundservice, Reception, Butikskommunikatör, Inköpare Marknadsförare, Logistik

Administrativ service – lärling

Inriktningen Administrativ service – lärling vänder sig till dig som är intresserad av administration, ledarskap och organisation i företag och offentlig förvaltning. Inriktningens lärlingsplaster är i huvudsak knutna till olika kontorsarbeten. Du lär dig också om entreprenörskap och service. En stor del av utbildningen i administration är att du lär dig olika dataprogram, tex ordbehandling, bildbehandling och hur olika sökfunktioner fungerar. Olika kontorsuppgifter kommer också vara en stor del i utbildningen.

Inriktningen ger möjlighet till jobb som t ex ekonomiassistent, IT-administratör, marknadsassistent, personalassistent, redovisningsassistent eller arbete inom kundservice och reception.

Handel service – lärling

Om du väljer Handel service – lärling kommer du lära dig om detalj- och partihandel, näthandel, ledarskap och företagande och entreprenörskap, service och kommunikation. Inriktningens lärlingsplaster är i huvudsak knutna till olika butiksarbeten.

Inriktningen ger möjlighet till jobb som t ex butikskommunikatör, butikssäljare, företagssäljare, handlare, inköpare, marknadsförare och arbete inom logistik eller kundservice