VVS- Fastighetsprogrammet

Sök utbildningen här

 

 

Vill du gå en lärlingsutbildning och är intresserad:

  • av tekniska system i olika typer av fastigheter?
  • av miljö- och energifrågor?
  • praktiskt arbete?
  • av att arbeta med människor?
  • av att arbeta inom en framtidsbransch med bra löneutveckling?
  • vara attraktiv på arbetsmarknaden efter studenten?
  • av vidare studier på yrkeshögskola/universitet?

 

Vi ger dig de teoretiska och praktiska kunskaperna du behöver för att du ska kunna utföra olika montörsarbeten. Avancerade kunskaper bygger vi på skolan för att du ska känna dig trygg i din framtida yrkesroll. Flera av våra tidigare elever har haft förmånen av att arbeta på loven och de flesta av våra elever har efter studenten haft väldigt lätt för att få fast anställning inom branschen!

Direkt vid utbildningens start i ettan ges du en lärlingsplats där du arbetar nära din handledare tre dagar i veckan under hela din utbildning. Övriga två dagar studerar du på skolan. Dessa dagar möter du klasskamrater, lärlingssamordnare och dina lärare i de gymnasiegemensamma ämnena som du studerar på plats i skolan.  Vill du fortsätta till yrkeshögskolan så finns även den möjligheten.

 

Utbildningssamarbete med IUC Katrineholm

Uppvidinge Gymnasium har ett utbildningssamarbete med IUC i Katrineholm. Under fem utbildningstillfällen studerar du de programgemensamma ämnena, där du varvar teoretiska studier med praktiska övningar. På plats i Katrineholm avlägger du även kursproven. Utbildningen organiseras i samarbete med IUC i Katrineholm och Uppvidinge Gymnasieskola står för transporten och boendet där.

 

APL/Praktik

Som lärling på programmet får du direkt vid utbildningens start i ettan en lärlingsplats. På din lärlingsplats arbetar du nära din handledare som även är utbildad montör. Som elev hos oss kan du vara med och önska och bestämma vilken lärlingsplats som är bäst för dig.

Under hela din utbildning är du på din lärlingsplats tre dagar i veckan. Då får du praktisk övning i dina färdigheter och du studerar dina kurser inom din inriktning och dina programfördjupningar.

Övriga två dagar studerar du på skolan. Dessa dagar möter du andra klasskamrater, lärlingssamordnare och dina lärare i de gymnasiegemensamma ämnena som du studerar på plats i skolan.

 

Ditt framtida yrke: Fastighetsskötare, Fastighetstekniker, Fastighetsvärd, VVS-montör, Industrirörsmontör, Isoleringsmontör

Inriktningar:

Fastighet
På inriktningen Fastighet – lärling lär du dig mer om hur fastigheternas olika system fungerar, till exempel värme och ventilation. Under utbildningen kommer du få träna sig i att bli en problemlösare IRL inom teknik, miljö och energi.

Inom inriktningen kan du bland annat utbilda dig till fastighetstekniker. Då jobbar du för olika fastighetsföretag där du kommer ansvara för drift, skötsel och underhåll av fastigheters tekniska system.

Du kommer bland annat utöva dina skills inom värme- och ventilationssystem, värmeväxlare för fjärrvärme, värmepumpar, fläktar och annan teknisk utrustning. Dessutom blir våra fastigheter allt mer tekniska, vilket gör att många fastighetstekniker arbetar med avancerade datorstyrda system för ett behagligt inomhusklimat tillsammans med att hålla en låg energiförbrukning. Både inre och yttre miljö är något som du kommer arbeta med.

VVS
Inom inriktningen VVS – lärling ligger fokus på installation, service och underhåll av till exempel värme- och sanitetssystem. Du lär dig även om energi- och miljöfrågor samt om säkerhet inom VVS-teknik.

Inom inriktningen kan du bland annat utbilda dig till VVS-montör, industrirörsmontör och isoleringsmontör.

Som VVS-montör jobbar du med installation och underhåll av vatten, värme och sanitet. Du kommer arbetar med ett traditionellt hantverk som ständigt förnyats med ny teknik.

Som industrirörsmontör arbetar du antigen på en industri där man tillverkar kyl- och frysdiskar. Det kan även innebära att du har ett resande arbete där du monterar kyl- och frysdiskar i butiker och på olika industrier.

Som isoleringsmontör jobbar du med att isolera värme-, ventilations- och sanitetsanläggningar. Isolering behövs bland annat för att spara energi, minska bullernivåer och skydda mot brand och olyckor. Yrket kräver hantverk, kreativitet och förmåga att planera sina arbeten. Isoleringsmontören måste oftast hitta nya lösningar för varje isolering och ytbeklädnad.

Plugga vidare

Efter avslutade studier hos oss kan du antingen gå direkt ut i arbetslivet eller specialisera dina kunskaper i yrket på en yrkeshögskola, eller studera vidare på högskola/universitet. Planerar du vidare studier kan du lägga till kurser så du får grundläggande behörighet. Du väljer själv din framtid!

 

Är du intresserad av att besöka Uppvidinge gymnasieskola
eller vill du veta mer om våra lärlingsprogram?

Kontakta gärna oss!

Studie- och yrkesvägledare:
Anette Vallentin
anette.vallentin@uppvidinge.se
0474-47201

Studie- och yrkesvägledare:
Jessica Alvefall
jessica.alvefall@uppvidinge.se
0474-47202